• Rezultatele obținute de noul model complet electric Nissan Ariya și noul Nissan X-Trail cu tehnologie e-POWER demonstrează angajamentul Nissan în ceea ce privește siguranța 

• Rezultatele Euro NCAP sunt reconfirmate și pentru versiunile Nissan Juke Hybrid și Qashqai cu tehnologie e-POWER, ambele dotate cu grupuri motopropulsoare electrificate

• Atenția acordată de marca Nissan în privința siguranței pentru toată gama de modele crossover electrificate demonstrează angajamentul companiei pentru sustenabilitate, printr-o lume mai curată, mai sigură și mai incluzivă.


În cadrul celei mai recente sesiuni de evaluare a siguranței vehiculelor, Euro NCAP a publicat punctajele pentru cele mai noi modele introduse în gama de vehicule electrificate Nissan. Este vorba despre modelul 100% electric Ariya și  noul X-Trail, echipat cu e-POWER, fiecare dintre acestea obținând scorul maxim de 5 stele. Rezultatele existente de cinci stele pentru modelele Juke și Qashqai au fost extinse și pentru versiunile Juke Hybrid și, respectiv, Qashqai cu e-POWER, completând astfel întreaga gamă de vehicule electrice si crossovere electrificate Nissan cu scoruri de cinci stele în cadrul testelor Euro NCAP. 

Punctajul privind protecția ocupanților adulți

La categoria privind protecția ocupanților adulți, ambele vehicule au obținut un punctaj ridicat, Ariya obținând un scor de 86%, iar X-Trail de 88%. Deși sunt construite pe platforme diferite, cele două autovehicule împărtășesc o filosofie comună, deoarece sunt construite cu oțel de foarte mare rezistență în zone cheie pentru a îmbunătăți rigiditatea, permițând în același timp ca forța unui impact să fie absorbită și redusă înainte de a ajunge la celula de siguranță a pasagerilor. Adăugarea unui airbag central pe ambele vehicule pentru a preveni impactul dintre capul șoferului și cel al pasagerului din față în cazul unei coliziuni laterale contribuie la scorurile excelente obținute de acestea în ceea ce privește protecția la impact lateral, și anume 14,9 pentru Ariya și 16 pentru noul X-Trail.  

Punctajul privind protecția ocupanților copii

În ceea ce privește protecția pentru ocupanții copii, ambele vehicule au obținut evaluări aproape identice, Ariya obținând 89%, iar noul X-Trail 90%. În cadrul testului de impact pentru ocupanții copii cu vârste între 6 și 10 ani, X-Trail a obținut 23,3 puncte din 24 posibile, reflectând protecția excepțională pe care o oferă acestei categorii de ocupanți. Ariya a obținut, de asemenea, un scor remarcabil, cu 22,9 puncte din 24.  Ambele vehicule au obținut, de asemenea, un maxim de 12 puncte pentru instalarea sistemelor de siguranță pentru copii (CRS).

Punctajul privind protecția participanților vulnerabili la trafic

În cadrul testului care evaluează capacitatea autovehiculului de a identifica și avertiza șoferul cu privire la prezența pietonilor sau a altor participanți vulnerabili la trafic, noul     X-Trail a obținut un scor general de 70%. În cadrul aceluiași test, Ariya a obținut un scor general de 74%. Ambele vehicule sunt echipate cu mai multe sisteme de siguranță activă, inclusiv sistemul inteligent de frânare de urgență, care avertizează șoferul și acționează frânele dacă anticipează un impact cu un alt autovehicul, cu un pieton sau un biciclist. De asemenea, funcția de detectare a obiectelor în mișcare avertizează șoferul cu privire la un obiect aflat în apropierea autovehiculului, pe care este posibil să nu îl fi văzut.

Asistență pentru siguranță

Euro NCAP recunoaște totuși că este întotdeauna de preferat să se prevină accidentele și acordă puncte pentru tehnologiile care ajută șoferii să evite coliziunile.

Atât noul X-Trail, cât și Ariya au obținut un punctaj excepțional și din acest punct de vedere, și anume 95%, respectiv 93%, datorită tehnologiilor Nissan Intelligent Mobility, inclusiv Frânare autonomă de urgență (AEB), care inițiază frânarea autovehiculului atunci când detectează o frânare a autovehiculului din față.

Ambele modele sunt prevăzute, de asemenea, cu Sistemul de Intervenție Inteligentă în Unghiul Mort, care detectează prezența unui alt autovehicul pe o bandă alăturată pe care șoferul nu-l vede și readuce în mod activ autovehiculul pe banda de rulare, eliminând pericolul. 

Faptul că noul X-Trail și Ariya au obținut punctaje identice la categoria Asistență pentru siguranță reflectă strategia Nissan de a face ca tehnologiile de siguranță de ultimă generație să fie disponibile pe cât mai multe dintre modelele sale. Iar rezultatele asemănătoare obținute de cele două modele în cadrul celorlalte teste subliniază acest lucru. 

Performanțele extraordinare ale noului X-Trail și ale modelului Ariya amintesc de punctajele similare obținute de Qashqai în cadrul testelor din 2021. Atât Qashqai, cât și X-Trail sunt construite pe arhitectura Alliance CMF-C.

După introducerea versiunii Juke Hybrid și adăugarea grupului motopropulsor e-POWER pe Qashqai, Euro NCAP a confirmat că ratingul acestor vehicule nu este afectat și că acestea oferă același nivel de asistență și protecție pentru șofer ca și versiunile cu propulsie tradițională.

David Moss, Vicepreședinte Senior, Cercetare & Dezvoltare Regională, AMIEO, a declarat:

 „Performanțele remarcabile atât ale noului X-Trail, cât și ale modelului Ariya, care sunt autovehicule foarte diferite, construite pe platforme diferite, demonstrează strategia coerentă implementată de Nissan pentru toate modelele sale. Dezvoltarea tuturor autovehiculelor noastre începe cu o proiectare remarcabilă a caroseriei, prin utilizarea de materiale și tehnici de fabricație avansate pentru a asigura o integritate structurală excelentă. Acest lucru este completat de o suită avansată de tehnologii care acționează ca o a doua pereche de ochi, identificând potențialele pericole și ajutând șoferul să evite un accident."

Acesta a adăugat: „Programul cuprinzător de testare și evaluare al Euro NCAP le permite clienților să înțeleagă angajamentul nostru în materie de siguranță și cât de mult ne preocupă bunăstarea clienților noștri.”

Euro NCAP testează în mod independent autovehicule din 1997, evaluând majoritatea modelelor noi lansate pe piață pe baza unor criterii în continuă evoluție. Pe lângă testarea rezistenței fizice efective a autovehiculelor în diferite coliziuni simulate, organizația testează și acordă puncte pentru tehnologiile de prevenire a accidentelor.

Toate rezultatele obținute de noul Nissan X-Trail în cadrul testelor Euro NCAP sunt disponibile aici, iar cele obținute de Nissan Ariya aici.

Despre Nissan AMIEO (Africa, Orientul Mijlociu, India, Europa și Oceania) Nissan își propune să devină o companie cu adevărat sustenabilă, promovând o lume mai curată, mai sigură și mai favorabilă incluziunii. Sustenabilitatea este elementul central al viziunii Nissan pe termen lung, Ambition 2030. Răspunzând nevoilor critice de mediu, ale societății și ale clienților, această strategie urmărește dezvoltarea de modele electrificate și inovații tehnologice pe piețele-cheie la nivel global, promovând mobilitatea și nu numai. „Ambition 2030” sprijină realizarea obiectivului Nissan de a obține neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile companiei și ciclul de viață al produselor sale până în 2050. Regiunea Nissan AMIEO, cu ecosistemul său de producție EV36Zero, este pregătită să accelereze trecerea către un viitor electrificat.Pentru mai multe informații despre produsele, serviciile și angajamentul Nissan pentru o mobilitate durabilă, accesați nissan-global.com.  

CITEȘTE DESPRE ALTE NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE