Nissan LEAF pentru familie

LONDRA – Numeroase familii din toată Europa renunță la mașinile lor cu motoare pe benzină sau diesel în favoarea modelului 100% electric Nissan LEAF. Un sondaj independent realizat de experții antropologi de la Stripe Partners arată că familiile preferă vehiculele electrice în locul celor cu combustibili tradiționali.

Acest prim studiu detaliat privind motorizările mașinilor de familie a arătat că vehiculele integral electrice, precum Nissan LEAF, nu mai sunt privite ca o „mașină de rezervă”, devenind rapid vehiculul principal al familiei.

Shanaya Shah din Borehamwood in Hertfordshire, Marea Britanie, spune: „Inițial am cumpărat Nissan LEAF ca pe o mașină de rezervă, dar datorită costurilor de operare scăzute și razei de acțiune impresionante, LEAF și-a demonstrat calitățile și a devenit mașina principală de familie.”

În cadrul unui studiu mai larg, Nissan a descoperit că o familie europeană obișnuită* petrece în medie 230 de ore pe an deplasându-se împreună cu mașina – mai exact, echivalentul a 13.800 de minute[i] (230 de ore sau 9,5 zile).

Și, cum majoritatea acestor deplasări au loc pe distanțe scurte, nu este de mirare că familiile care au participat la sondaj și-au exprimat preferința de a trece la un automobil electric. O familie obișnuită circulă împreună sub 75 km pe săptămână, adică sub 3.870 km pe an, în scopuri de familie.[ii]

Studiul antropologic centrat pe familiile din Marea Britanie și Norvegia** a fost conceput pentru a evalua capacitatea reală a vehiculelor electrice de a face față necesităților și dinamicii unei gospodării europene medii.

Dag Eliason, tată a doi copii din Harestua, Norvegia, a explicat că, deși familia sa deține două mașini, cu Nissan LEAF au parcurs 30.000 km în ultimul an, pe când cu cealaltă mașină, cu motor pe benzină, au parcurs doar 5.000 km.

Aceste informații confirmă cifrele lansate de studiul Nissan, care arată că deținătorii europeni de Nissan LEAF 100% electric călătoresc cu 40% mai mult pe an (16.588 km) față de media europeană pentru vehiculele cu combustie internă (11.539 km±).

Comentând asupra sondajului, Jean-Pierre Diernaz, director pentru Europa al diviziei de automobile electrice Nissan, a declarat: Aceste rezultate demontează mitul că Nissan LEAF poate servi doar ca mașină de rezervă pentru majoritatea gospodăriilor. Mai mult de atât, studiul demonstrează ceea ce noi știam de mult: faptul că deținerea unui vehicul electric este o alegere inteligentă pentru familiile care caută costuri de exploatare scăzute și beneficii practice.

„Studiul nostru arată că 85% dintre deținătorii de LEAF ar cumpăra din nou un vehicul electric și că peste 97% dintre ei ar recomanda modelul LEAF prietenilor și familiei. Nissan LEAF este cel mai bine vândut vehicul electric la nivel mondial, cu peste 165.000 de unități vândute de la lansarea sa din 2010 și cu o cotă de piață de 25% pe piața vehiculelor electrice din Europa. Până astăzi, deținătorii de Nissan LEAF au parcurs peste un miliard de kilometri cu propulsia integral electrică.

Pentru mai multe informații, vizitați http://www.nissan.eu/

----

Toate datele, în afara celor expres indicate, aparțin YouGov Plc.

* Au participat 5.568 de respondenți din Marea Britanie (1.033), Germania (1.010), Franța (1.003), Italia (1.012), Spania (1.005) și Norvegia (505).

** Norvegia și Marea Britanie au fost alese deoarece dețin peste jumătate din numărul de unități LEAF vândute în exercițiul financiar 2014.

Sondajul a fost efectuat online.

Sondajul pe teren a fost efectuat în perioada 27 octombrie – 7 noiembrie 2014.

Valoarea medie ± a fost calculată din statisticile de piață ale anului 2013, utilizând date din Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Suedia și Norvegia. A fost aplicată o pondere egală pentru fiecare țară pentru a se determina „media europeană”. Nu au fost utilizate datele statistice din Germania pentru calcularea mediei europene deoarece nu au fost disponibile date brute și cifrele privind media de kilometri parcurși, toate valorile citate fiind estimate.

Media din Marea Britanie (km) 12.714

Media din Franța (km) 12.699

Media din Spania (km) 9.928

Media din Italia (km) 9.560

Media din Suedia (km) 11.660

Media din Norvegia (km) 12.670

Total 69.231

Media europeană (km) 11.538,50

Sursa din Marea Britanie: Conform Departamentului de transport; Tabelul NTS0902 – Kilometraj anual pentru autovehicule cu 4 roți

(https://www.gov.uk/government/statistical-data-sets/nts09-vehicle-mileage-and-occupancy)

Sursa din Franța: Conform Institutului Național de Statistică și Studii Economice

(http://www.insee.fr/fr/css/images/logo_insee.png)

Sursa din Spania: Conform unui studiu de consultanță efectuat de Audatex

(http://www.ioncomunicacion.es/noticia.php?id=%2015818)

Sursa din Italia: Conform Segugio.it, din raportul lunar „Osservatorio mensile di Segugio.it”

(http://assicurazioni.segugio.it/news-assicurazioni/00009708-auto-si-usa-di-meno-12-2-suikm-percorsi.html)

Sursa din Suedia: Conform „trafa.se”

(http://www.trafa.se/sv/malportal/Indikatorer/Genomsnittlig-korstracka-per-ar-forpersonbilar-agda-av-fysiska-personer/)

Sursa din Norvegia: Conform „Statistics Norway”

(http://www.ssb.no/en/transport-og-reiseliv/statistikker/klreg/aar/2014-05-08?fane=tabell&s%20ort=nummer&tabell=175461)