Legenda Nissan, Yutaka Katayama, „Mr. K”.

YOKOHAMA, Japonia – Următoarea declarație este un răspuns la știrea că Yutaka Katayama, primul președinte al Nissan Motor Corporation U.S.A., s-a stins din viață pe 19 februarie, la vârsta de 105 ani:

„Yutaka Katayama (Mr. „K”) a fost un ambasador al mărcilor Datsun și Nissan și cu această ocazie dorim să prezentăm condoleanțe familiei și prietenilor săi. Activitatea sa de peste 80 de ani în domeniul auto îi conferă un binemeritat loc în panteonul constructorilor americani și japonezi de automobile. A fost un pionier pe ambele părți ale Pacificului, iar noi suntem recunoscători pentru activitatea sa în cadrul companiei Nissan și pentru pasiunea față de mărcile noastre.”

Legenda Nissan, Yutaka Katayama, omul cunoscut și ca „Mr. K,” a decedat. Avea venerabila vârstă de 105 ani.

Katayama a condus activitatea Nissan din SUA începând cu anul 1970 și este cunoscut pe plan mondial ca părintele modelului Datsun Z, un vehicul sport de renume mondial la un preț rezonabil. S-a retras de la Nissan în anul 1977.

Anul trecut, în luna septembrie, Katayama a acordat un interviu special în trei părți reporterilor de la Centrul Media Global Nissan, în care a prezentat reflecții asupra celor aproape 80 de ani petrecuți în domeniul auto.

Te rugăm să faci clic pe butonul „CC” de pe YouTube pentru subtitrarea în engleză.

Aspecte din viața și activitatea lui Mr. K, Partea 1.
Viața și activitatea lui Mr. K, Yutaka Katayama (Partea 1):
Aspecte din viața și activitatea lui Mr. K, Partea a 2-a.
Viața și activitatea lui Mr. K, Yutaka Katayama (Partea a 2-a
Aspecte din viața și activitatea lui Mr. K, Partea a 3-a.
Viața și activitatea lui Mr. K, Yutaka Katayama (Partea a 3-a)

Născut în septembrie 1909, în satul denumit acum Hamamatsu, prefectura Shizuoka, Mr. K s-a angajat în companie în anul 1935 și a lucrat inițial la departamentul administrativ, ocupându-se mai întâi de publicitate, apoi de promovare.

A realizat unul dintre primele filme color cu un autoturism Datsun pe șoselele Japoniei, iar mai târziu a filmat curse de mașini sport pe tot globul, ridicând ștacheta pentru deceniile de reportaje ce au urmat.

Cu pasiune pentru automobile și fler pentru marketing, a construit de la zero marca Datsun – numele inițial al mărcii sub care compania Nissan a vândut automobile în SUA.

A vizitat prima oară SUA în anul 1927, ca asistent pe o navă de mare viteză ce transporta mătase, pe când era student la Universitatea Keio.

Pe parcursul carierei sale istorice, a fost managerul unei echipe care a dus două mașini Datsun 210 la un raliu extrem de dur care a traversat continentul australian. Victoria care a urmat a propulsat instantaneu marca spre recunoașterea internațională și a creat premizele pentru exporturile de autovehicule Datsun.

În mod remarcabil, a adunat conceptele cheie care au dus la introducerea gamei Z, contribuind semnificativ la nașterea unui vehicul sport excepțional, care este și astăzi apreciat de entuziaști.

După retragerea sa din anul 1977, a fost inclus în anul 1998 în Panteonul fabricanților americani de automobile pentru introducerea unei generații de vehicule care a redefinit piața americană de autovehicule, precum și în Panteonul fabricanților japonezi de automobile pentru faptele de pionierat de pe ambele țărmuri ale Pacificului. Printre alte realizări importante ale sale, Katayama a promovat primul Salon auto de mașini japoneze în anul 1954 și a pus bazele filialei Nissan din America de Nord.

Mai multe despre dl. Katayama:

Yutaka Katayama, legenda Nissan: Un vizionar hotărât (http://nissannews.com/en-US/nissan/usa/releases/nissan-legend-yutaka-katayama-a-determined-visionary?query=Yutaka+Katayama)